به گزارش مشرق، وزیر خارجه سابق آمریکا روز یکشنبه در گفتوگو با یک روزنامه یونانی، ترکیه را یک «تهدید منطقهای» خواند.
«مایک پامپئو» وزیر خارجه سابق آمریکا در گفتوگو با روزنامه «کاثمرینی» ترکیه را یک «تهدید منطقهای» توصیف کرد و گفت که این کشور متوجه خواهد شد که بسیار بهتر است که به غرب نزدیک شود.
وزیر امور خارجه سابق آمریکا گفت که در زمان حضور در کاخ سفید به شدت نگران چشم انداز رویارویی نظامی یونان و ترکیه در دریای اژه بوده است. وی گفت که او مشتاق توافق اخیر همکاری دفاعی متقابل ایالات متحده و یونان است و ترکیه در حال تضعیف امنیت در شرق مدیترانه است.
وزیر امور خارجه سابق آمریکا درباره نگرانی واشنگتن در مورد درگیری نظامی احتمالی یونان و ترکیه در دریای اژه گفت: «هنگامی که کشتیهایی در مناطق خطرناک در حال حرکت هستند، شما همیشه نگران هستید. حوادثی اتفاق می افتد و هیچ یک از دو کشور که روابط پرتنش دارند، نمیتوانند آن را حل کنند. من همیشه نگران تصادفی بودم که منجر به گردابی از واکنشها شود.»
روابط بین ترکیه و یونان، دو عضو ناتو اغلب دچار تنش بوده به طوریکه سال گذشته این روابط به شدت رو به وخامت گذاشت و کشتیهای جنگی در شرق مدیترانه در نزاع بر سر مرزهای دریایی و حقوق انرژی با هم روبرو شدند.
یونان و ترکیه سال گذشته در درگیری بر سر اکتشاف گاز در شرق مدیترانه به تقابل نظامی نزدیک شدند. ترکیه بارها اعلام کرده که از یونان میخواهد تا راه حل های سیاسی مسالمت آمیز را اتخاذ کند تا راه حلهای تهاجمی.
وزارت دفاع هلند اخیرا اعلام کرد که دو فروند رزمناو کلاس «کارل دورمن» و ۶ فروند ناوچه کلاس «آلکمار» ویژه مینروبی به نیروی دریای یونان فروخته خواهند شد. به گفته وزارت دفاع یونان، تجهیزات نیروی دریایی این کشور متعلق به اواخر دهه نود میلادی است و اینک این کشور قصد بهروز رسانی نیروی دریایی خود را با نگاه به ترکیه دارد. به گفته وزارت دفاع یونان، این ناوها همراه با ۶ فروند بالگرد «ام اچ-۶۰ رومئو» تحویل نیروی دریایی یونان خواهند شد.
رزمناو کلاس کارل دورمن برای مقابله با جنگندهها، زیردریاییها و شناورهای سطحی ساخته شده است و مجهز به رادارهای پیشرفته و دفاع موشکی برد متوسط «اسپارو» با برد ۱۴ کیلومتر است.
یونان همچنین در راستای تقویت جنگندههای شکاری، رهگیر خود اعلام کرده که قصد دارد ۶ فروند دیگر جنگنده «رافال» را خریداری کند. «کریاکاس میتسوتاکیس» نخست وزیر یونان گفت: «به زودی ۲۴ فروند جنگنده رافائل خواهیم داشت.»
«حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه در واکنش به این رویداد گفته بود که جتهای دست دوم فرانسوی رافائل توازن قدرت را در منطقه تغییر نمیدهد. آکار در آن زمان در مورد خرید هواپیماهای رافال فرانسوی از سوی آتن گفت: «آنها وارد مسابقه تسلیحاتی شدهاند. آنها جت، سلاح، تجهیزات خریداری میکنند اما تغییر توازن قدرت با چند جت دست دوم امکان پذیر نیست.»